tisdag 12 april 2011

Exotiska kycklingburgare med hemlagade hamburgerbröd och mangosås

HAMBURGERBRÖD

Väldigt goda hamburgerbröd som är nyttigare än de hamburgerbröden som man köper i butiken!


För 12 stycken bröd krävs det;
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
2 dl havrekli
12 dl dinkelsikt

Pensling och garnering:
1 ägg
Du kan använda dig av olika sorters frön som du tycker om till exempel sesamfrön, solrosfrön och vallmofrön.

Börja med att smula ner jästen i en degbunke och rör ut det med lite av det ljummna vattnet. Kom ihåg att vattnet ska vara 37 grader. När jästen är utrörd i vattnet tillsätt resten av vattet samt olja och saltet.

När det är gjort är det dags för att tillsätta de två mjölsorterna, glöm inte att spara lite mjöl till utbakningen efter att degen jäst. Du ska nu arbeta degen så att den blir smidig. Lägg en bakhandduk över bunken och låt degen jästa i 30 minuter.

 












Undertiden som jästen jäser passa på att sätta ugnen på 225 grader.

När degen jäst färdigt ta upp den på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela sedan upp degen i 12 delar som är ungefär lika stora. Baka sedan ut degklumparna till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Vispa upp ägget i en liten skål och pensla bullarna med ägget och strö sedan över de olika frösorterna. In med bullarna i ugnen och låt dem gräddas mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
















Dessa hamburgerbröd är enligt mig mycket godare än dem som man köper i butik. De är mer matigare i och med att dem är bakade på havrekli och dinkelsikt. Fröna på toppen är pricken över i:et.


KYCKLINGBURGARE OCH MANGOSÅS



För fyra portioner behöver du följande ingredienser:
4 kycklingfiléer
Koriander
Salt
Peppar
Olivolja

Tillbehör:
Sallad
Tomater
Gurka
Rödlök

Mangosås:
1 mogen mango
1/2 röd chili
citronsaft
1 dl crème fraiche
salt och peppar

Undertiden som hamburgerbröden är i ugnen kan du börja tillreda mangosåsen. Du kan börja skala och skära mangon i mindre bitar. Dela citronen och pressa i cirka en matsked citronsaft över mangon. Finhacka chilin och blanda sedan ner chilin och crème fraichen med mangon och citronsaften. Salta och peppra efter smak och tillsätt eventuellt lite mer citronsaft om det krävs. Nu är såsen gjord och förmodligen är första plåten med bullar uttagna vilket innebär att det enbart är kyckling och grönsakerna som ska tillredas.

Börja med att skära kycklingfiléerna i strimlor, därefter lägger du dem i stekpannan och smaksätter med salt och peppar. Låt strimlorna få fin färg. När kycklingen är färdigstekt strö över lite koriander.

Skölj och skär grönsakerna efter önskemål och lägg upp de i små skålar så att man kan designa sin egen hamburgare =)



Jag hoppas att ni har blvit inspirerade till att göra hemlagade hamburgerbröd med kyckling och mangosås. Kycklingburgarna slår samtliga snabbmatsställen i Sverige enligt mig och det sköna är att du vet exakt vilket innehåll som din kycklingburgare har!

Smaklig spis!
Johanna =)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar