torsdag 14 april 2011

Linssoppa med fetaost och pannkakor

Gårdagens mat blev soppa med pannkakor till efterrätt.


För fyra portioner soppa behöver du:
1 potatis
3 morrötter
2-3 vitlöksklyftor
1 rödlök
3 msk olivölja
1 tsk paprikapkrydda
1 krm chilipulver
1 grönsaksbuljongtärning
1 liter vatten
Färsk timjan
3 dl röda linser                                     
salt och peppar

Garnering: Fetaost och timjan

Börja med att skala potatis och morötter, därefter skivar du potatis, morötter, rödlök och vitlök.

Ta sedan fram en kastrull där du mäter upp 3 msk olivölja, det du bör tänka på här att hetta upp kastrullen och sedan fösa ner grönsakerna och fräsa dem i några minuter. När detta är gjort tillsätter du kryddor, grönskasbuljong, smula buljongen över grönsakerna därefter tillsätter du en liter vatten och några kvistar timjan som sedan får koka i cirka 20 minuter.




När soppan har kokat i 20 minuter så dra av kastrullen från plattan och mixa soppan med en stavmixer. Vill man kan man mixa soppan till en fin och jämn soppa, jag föredrar dock att inte mixa allt då jag tycker det är godare med lite bitar i soppan men det kan man göra efter smak och behov.



När du har mixat soppan så som du föredrar den så sätt tillbaka soppan på plattan och tillsätt 3 dl röda linser. Soppan behöver nu koka i utterligare 15 minuter och under tiden som dengör det så tärnar du fetaosten och sköljer den färska timjanen.


                                                      Det färdiga resultatet av soppan!

Varför jag valde att göra en linssoppa?
För vegetarianer är linser den bästa källan till protein, linser innehåller lika mycket protein som kött. De är dessutsom väldigt rika på kalcium, järn, magnesium och kalium, samtliga näringsämnen är viktiga för vår hälsa. Vitamin B är finns även i linser vilket ger oss en positiv effekt på vår psykiska hälsa. När man tillagar linser bör man vara medveten om att man inte serverar det till barn som är under ett år då linser är svårsmälta.

Jag anser även att det är viktigt att låta elever få prova på att laga vegetarisk mat och se att det inte är farligt och äckligt att äta böner och linser vilket jag många gånger har uppfattat att elever anser att det är. 


Pannkakor
Under min uppväxt var det givet att torsdagens middag bestod av en matig soppa och till efterrätt var det givetvis pannkakor.

Jag har valt att göra mina pannkakor på dinkelsikt istället för att använda mig av vetemjöl, pannkakor gjorda på dinkelsikt är nyttigare än de pannkakor som är gjorda på vetemjöl.

 För fyra portioner behöver du:
3 ägg
6 dl mjölk
4 dl dinkelsikt
1/2 tsk salt
2 msk smör

Tillbehör: vispad grädde och hemmagjord jordgubbssylt.

Knäck äggen och vispa upp dem med hälften av mjölken i en skål. Därefter tillsätter du mjölet, vispa smeten till den blir slät och fin samt fri från eventuella klumpar. Tillsätt resten av mjölken och saltet och vispa till en jämn smet.

 Ta fram en kastrull och smält smöret som du sedan häller ner i smeten. Hetta upp pannkaksjärnet och börja grädda dina pannkakor. Sänk värmen och grädda pannkakan tills smeten har stelnat vänd den sedan försiktigt och låt den steka andra sidan i någon minut. Lägg upp pannkakorna som du gräddar på ett fat. Servera sedan med grädde och sylt.

Om pannkakorna inte är avsedda till efterrätt utan till lunch kan man blanda ner spenat, morötter eller gula linfrön för att få pannkakan lite mer matig. Istället för att servera pannkakorna med grädde och sylt vilket jag gjorde idag kan man servera pannkakorna med färska bär eller frukt, ett tips litet tips som ni gärna får använda er av!

Tack för idag!
Johanna =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar