söndag 10 april 2011

Nudelsallad med scampi

Idag står det asiatisk nudelsallad med scampi på menyn!

Det du behöver för fyra portioner är följande:
400 g fryst scampi
1 paket risnudlar, 250 g
2 morötter
1 broccolistånd
150 g färska sockerärter
1 liten rödlök
100 g minimajs
lite rapsolja
salt och peppar
1 kruka färsk koriander

Till marinadenbehöver du:
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
saften av en lime
2 msk sesamfrön
2 msk rapsolja
1 msk sesamolja
2 msk thailändsk soja

Material:
Skål med lock
Kniv
Skärbräda
Wokpanna
Matskedsmått
Kastrull med lock

Böra med att göra marinaden till scampin. Skala och finhacka vitlöken, därefter sköljer du och delar chilin på längden och tar bort kärnorna. Chilin ska även finhackas och när det är gjort lägger du både den finhackade vitlöken och chilin i en skål och tillsätter övriga ingredienser som ingår i marinaden. Lägg sedan ner scampin i marinaden och låt den ligga i minst en timme men gärna längre.



Koka sedan risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. När nudlarna är färdiga häll av vattnet och lägg upp nudlarna på ett stort fat.

Du kan sedan börja att skölja och skära alla grönsaker i lagom stora bitar. Ta sedan fram din wookpanna och hetta upp den tillsammans med lite olja. Var försiktig när du lägger ner grönsakerna oljan kan stänka. Lägg ner samtliga grönskaer i wookpannan och se till så att grönsakerna behåller sin krispighet.


                                    När grönsakerna är färdigwookade födela dem över nudlarna.

Hetta därefter upp pannan än en gång och lägg i scampin tillsammans med marinaden och låt scampin bli genomstekta. Lägg scampin ovanpå grönsakerna och blanda runt allt, jag tycker att det är enklast att blanda runt allt i wookpannan i och med att den är stor och rymlig. Smaka av med salt och peppar och glöm inte att toppa med hackad koriander. 


Smaklig spis! =)

Tycker man inte om scampi kan man givetvis använda sig av kyckling till exempel. Även grönsakerna kan variera beroende på vad man själv tycker om, man kan till exempel ha i vattenkastanj, bambuskott och paprika. Ris kan även vara ett alternativ istället för nudlar.

Denna rätt kommer från det asiatiska köket och det hade varit kul om man till exempel hade delat in skolköken i olika världsdelar där eleverna får laga mat som är inspirerad från världsdelen. Min tanke är även att eleverna skulle lagat mat till varandra så att de får provsmaka mat från samtliga världsdelar.

Denna rätt som jag presentera idag innehåller en mäng olika näringsämnen, det hade varit kul att låta eleverna granska receptet och se vilka näringsämnen som de benämner innan vi tillsammans hade gått igenom receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar